Peritoneaal dialyse - Behandeling bij nierfalen (2024)

Behandeling bij nierfalen

Inleiding

Deze informatie is voor mensen die in de toekomst zullen gaan beginnen of al gestart zijn met nierfunctievervangende therapie.

Eén van de nierfunctie vervangende therapieën is peritoneaal dialyse, waarover nu meer uitleg volgt.

Peritoneaal dialyse

Peritoneaal dialyse (PD) is een nierfunctievervangende therapie. Uw buikvlies filtert dan uw bloed. Daarom heet deze therapie ook wel buikspoeling of buikdialyse.

Wat betekend peritoneaal dialyse voor u?

Bij peritoneaal dialyse krijgt u spoelvloeistof in uw buikholte. De vloeistof moet een aantal keer per dag vervangen worden. Dit kunt u zelf doen.

Zo werkt peritoneaal dialyse

Peritoneaal dialyse verwijderd afvalstoffen en vocht uit het bloed. Het buikvlies werkt als een filter.

Is peritoneaal dialyse bij u mogelijk?

In enkele gevallen is peritoneaal dialyse (PD) niet goed mogelijk. Uw arts kan u vertellen of PD bij u wel of niet mogelijk is.

Huisbezoek en aanpassing van de woning

Peritoneaal dialyse gebeurd thuis. Dat kan alleen als uw woning voldoet aan bepaalde eisen. Een verpleegkundige van het dialysecentrum komt daarom op huisbezoek.

de PD-katheter

Voor peritoneaal dialyse is een toegang tot de buikholte nodig. Zo kan de spoelvloeistof in de buik komen. Daarvoor krijgt u een peritoneaal-dialysekatheter (PD-katheter).

Verzorging van de huidplooi

Voor peritoneaal dialyse is een toegang tot de buikholte nodig. Zo kan de spoelvloeistof in de buik komen. Daarvoor krijgt u een peritoneaal-dialysekatheter (PD-katheter).

Er zijn 2 vormen van peritoneaal dialyse

CAPD

CAPD is continue ambulante peritoneaal dialyse. Bij CAPD wisselt u zelf de spoelvloeistof een aantal keer per dag. Dat gebeurd handmatig.

Peritoneaal dialyse - Behandeling bij nierfalen (1)

APD

APD is automatische peritoneaal dialyse. Bij APD wisselt een machine de spoelvloeistof voor u. Dat gebeurd ’s nachts terwijl u slaapt.

Peritoneaal dialyse - Behandeling bij nierfalen (2)

Training voor CAPD en APD

Peritoneaaldialyse voert u zelf uit, eventueel met hulp van u partner of een andere mantelzorger. U krijgt hiervoor een uitgebreide training.

Wat doet het PD-team?

Het PD-team bestaat uit 4 verpleegkundigen.

Wanneer u door de arts bent doorverwezen naar de pre-dialyse geven het wij de uitleg over de PD-behandeling en alle zaken waar u dan mee te maken krijgt..

Uitleg en voorbereiding

Wanneer u heeft gekozen heeft voor PD, zorgen wij voor de voorbereiding op de operatie waar de PD-katheter geplaatst wordt. Na deze operatie komen we bij u langs voor controle en maken we afspraken over de wondverzorging.

Zodra de PD katheter goed is ingegroeid geven wij u (en eventueel uw naasten) een uitgebreide training zodat u daarna de behandeling zelfstandig uit kan voeren.

Onderzoeken

Bij de al getrainde patiënt doen we ieder jaar een aantal onderzoeken om te controleren of de PD behandeling goed genoeg werkt (kt/v) en wat de staat van het buikvlies is (PET).

U krijgt hierover op dat moment uitleg van de verpleegkundige.

Controle

Een PD patiënt komt 1 keer in de 6 weken op de poli bij de pd-verpleegkundige en arts. Tijdens deze poli afspraak worden de bijzonderheden besproken en de behandeling kan als dat nodig is worden aangepast. Als u CAPD doet is het belangrijk dat u de lijst met het CAPD-weekoverzicht meeneemt. Bij APD kunnen we de gegevens via de computer bekijken.

PD-poli

Er is alleen op de locatie Venlo een PD-poli aanwezig.

Deze is 3 dagdelen geopend.

Locatie Venlo

MaandagochtendDr. Hermans
MaandagmiddagDr. Luik
DonderdagmiddagDr.van Kuijk

Wat te doen bij klachten?

De (PD-) verpleegkundige is op werkdagen aanwezig van 7.30 - 16.00 uur.
Peritoneaal dialyse - Behandeling bij nierfalen (3) 077 320 5079.

Buiten deze tijden is er altijd een bereikbare dienst:
Peritoneaal dialyse - Behandeling bij nierfalen (4) (077) 320 5915 / (077) 320 5555.

Belt u na 20.00 uur of op zondag dan krijgt u een medewerker van het belcentrum van VieCuri aan de lijn. Deze medewerker verbindt u door met de arts-assistent of met de verpleegkundige die de bereikbare dienst heeft.

Neem bij onderstaande klachten direct contact met ons op:

  • buikpijn
  • diarree
  • troebele uitloopvloeistof
  • misselijkheid
  • koorts
  • minder uitloop in vergelijking met de hoeveelheid die u normaal heeft.
  • algehele malaise (niet lekker voelen)

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het
eerstvolgende bezoek of bel naar:

Opmerkingen

Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid? Mail dit dan naar communicatie@viecuri.nl zodat we onze website begrijpelijker en toegankelijker kunnen maken.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden;

Deze informatie is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. VieCuri streeft ernaar om deze informatie altijd zo actueel en volledig mogelijk aan te bieden. Toch kan het gebeuren dat de informatie niet compleet of verouderd is. Ook kan in uw situatie de aandoening of behandeling anders zijn dan op deze pagina staat. Daarom kunt u aan deze informatie geen rechten ontlenen.

VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden in teksten, afbeeldingen en video’s. Ook niet als deze informatie niet goed is begrepen.

Deze informatie kan verwijzen naar websites van andere organisaties. VieCuri heeft geen invloed op websites van andere organisaties. Ook is VieCuri niet verantwoordelijk en aansprakelijk voor de beschikbaarheid of de inhoud daarvan.

Peritoneaal dialyse - Behandeling bij nierfalen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6095

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.